24 Ianuarie-Unirea Principatelor Române. O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!

 

          Astăzi este o zi istorică pentru toți  românii  și nu avem cum să nu dăm importanța cuvenită. Facem asta pentru că așa cum spunea  Nicolae Iorga “Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.” 

24 ianuarie este ziua în care sărbătorim an de an, din 1859 încoace, un mare eveniment al istoriei poporului român: Unirea Principatelor. Este vorba despre Moldova și Țara Româneasca, două țări diferite în acele vremuri, dar care s-au unit la 24 ianuarie 1859, sub conducerea  lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, aceasta zi este amintită an de  an prin diferite manifestări, dintre care nu lipsește niciodată “Hora Unirii”, cunoscutul cântec pe versurile poeziei cu același titlu scrise de Vasile Alecsandri . Una dintre strofele care mie îmi plac cel mai mult este :

                          Unde-i unul, nu-i putere   
                          La nevoi și la durere;
                          Unde-s doi, puterea crește,
                          Și dușmanul nu sporește!

Cu siguranță înțelegem mesajul din aceste patru versuri, la fel cum  multe dintre proverbele noastre  constituie pildele de la care să pornim în viață. Iată câteva  foarte grăitoare:

” Si cei slabi dacă-s uniți, devin puternici ! “

” Unirea, ca funia cea întreită, mai mult ține. “

” Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți !“

„Prin unire cresc lucrurile mici, prin dezbinare se prăbuşesc cele mai mari. “

” Piatra nu spera sa fie nimic altceva decât piatră. Dar, colaborand, se alătură altor pietre și devine Templu. ” ( Antoine de Saint Exupery )

            Concluzia este că , pentru a ne construi o țară mai bună și  mai prosperă trebuie ca noi ,toți românii ,să fim mai buni și uniți împotriva tuturor acelora care ne fac mult rău,cu vorba și cu fapta, zi de zi și ceas de ceas. Ne stă în putință ! 

Închei cu vorbele grăitoare ale marelui nostru  Mihai Viteazul , primul care a reușit să-i unească pe români în anul 1600, dar pentru scurt timp:

„O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!”

“Pentru a trăi o viață care ți-a fost dată ești dator să o meriți atât ca om cât și ca neam, în fiecare clipă.” 

2 comentarii la articolul “24 Ianuarie-Unirea Principatelor Române. O viață avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!

Lasă un comentariu