10 plante care curăţă ficatul

plante care curăţă ficatulSă facem un joc de gândire: imaginaţi-vă un acvariu ce prezintă un peşte şi un filtru de apă monitorizat. Dacă filtrul este înfundat cu toxinele din interior, întregul rezervor se va umple cu acele toxine. În sistemul nostru, filtrul este ficatul, acvariul este corpul nostru, iar peştele care trebuie să trăiască eşti tu.Ficatul este organul principal ce se ocupă de expulzarea şi descompunerea toxinelor ce intră în organism. Acesta produce bila, un agent metabolic detoxifiant, vital în descompunerea grăsimilor alimentare. Astfel, ficatul joacă un rol deosebit de important în sănătatea noastră, tocmai de aceea trebuie preţuit şi tratat în cazul dereglărilor.

Printre plantele ce purifică ficatul întâlnim:

 1. Afinele (atât fructul, cât şi extractul din frunze) sunt colectate în timpul verii, fiind bogate învitaminele A, B, C, antocianozide (au efect tonic asupra vaselor de sânge), având o influenţă puternică asupra ficatului şi în tratarea stresului. Mai au rol în vindecarea varicelor, a hemoroizilor, rol antioxidant, antiinflamator, antiseptic, întăresc capilarele şi chiar luptă împotriva infecţiilor din tractul urinar. Dar atenţie: consumul lor trebuie făcut doar pentru perioade scurte, deoarece au un conţinut ridicat de tanin sau pot produce chiar daune la nivelul ficatului.
 2. Grapefruit-ul conţine naringenin, un antioxidant ce ajută la descompunerea lipidelor, dar şiglutation ce anihilează radicalii liberi şi declanşează eliminarea metalelor grele.
 3. Menta nu e folosită doar pentru o respiraţie proaspătă, această plantă are rolul de a stimula circulaţia bilei, ajută la descompunerea grăsimii. Reduce şi colesterolul ,,rău” din organism, ceea ce duce la facilitarea ficatului în filtrarea toxinelor. Mai are rolul de a inhiba blocajele de la nivelul rinichilor şi a vezicii biliare, ajutând chiar la calmarea stomacului pentru o digestie mai bună.
 4. Rădăcina de Astragalus (Astragalus membranaceus) a început să fie folosită în China acum sute de ani în urmă, având rolul de a îmbunătăţi eliberarea toxinelor de la nivelul ficatului şi a vezicii biliare. Prezintă un gust dulce, fiind folosit mai ales de tinerii activi. Această plantă stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte circulaţia, ameliorează transpiraţiile nocturne, reduce retenţia de lichide. Mulţi consideră că îi este superioară ginsengului. Cu toate că prezintă atât de multe proprietăţi, în Europa, această plantă nu e folosită de foarte mulţi locuitori.
 5. Rădăcinile de cicoare – cunoscută şi ca floarea albastră ce vibrează. Doctorii romani, arabi şi persani foloseau frunzele şi rădăcinile acestei plante în tratarea multor boli hepatice, inclusiv a icterului, a pietrelor de la nivelul ficaului şi a vezicii biliare, a vezicii urinare, a durerilor de cap, constipaţiei, indigestiei şi chiar a depresiei.
 6. Rădăcinile de păpădie – aceste buruieni îndepărtate de cei de la ţară sunt ca un demachiant pentru ficat. Acestea stimulează circulaţia bilei din ficat şi luptă împotriva cirozei, a unui ficat gras şi chiar a acneei.
 7. Rostopasca – atât grecii, cât şi romanii considerau că această plantă este cea mai puternică în curăţarea ficatului. Aceştia foloseau rostopasca pentru toate problemele ficatului. Această plantă stimulează producţia de enzime din pancreas, stimulează producţia bilei, ajută ficatul să elimine particulele străine; ajută ficatul leneş şi serveşte în ameliorarea spasmelor vezicii biliare.
 8. Sfecla rosie este bogată în flavonoide şi β-caroten având rol în stimularea şi îmbunătăţirea funcţionării ficatului, dar şi în curăţarea sângelui în mod natural.
 9. Turmericul organic – denumit şi rădăcina galbenă, este un protector al ficatului deosebit de puternic, chiar şi în regenerarea celulelor acestuia. Ajută la stimularea enzimelor responsabile pentru îndepărtarea toxinelor (inclusiv a celor cancerigene) din organism, chiar în combaterea acestor celule cancerigene.
 10. Usturoiul conţine alicina şi seleniu, care au rol în protejarea ficatului de toxinele din organism. Mai are rol în reducerea colesterolului, a nivelului de trigliceride care pot suprasolicita acest organ, împiedicând funcţionarea optimă a acestuia.

Alte alimente cu proprietăţi curative asupra ficatului sunt fructele de avocado (conţin glutation), merele (sunt bogate în pectină, ajutând eliminarea toxinelor din tractul digestiv, dar şi a colesterolului rău), lămâile (activează enzimele responsabile de detoxifierea ficatului), nucile (prezintă L-arginina, ce are rol în eliminarea amoniacului din ficat) etc.

Cu toate că plantele sunt foarte bune pentru organismul nostru, nu uitaţi că tot ce este în exces dăunează.

Sursa : Yve

Așadar pentru că ne pasă de sănătatea noastră  , este bine să avem un stil de viaţă echilibrat în tot ceea ce facem , să mâncăm din tot ceea ce avem nevoie pentru buna funcţionare a organismului,dar  fără excese, să  bem multă apă, să facem mişcare şi să ne bucurăm de timp liber şi de relaxare,  zi de zi , ceas de ceas.  Sănătate, sănătate, sănătate… că-i  mai bună decât toate !

P.S. Recunoaște-ți planta din imagine ? Este o adevărată „farmacie ” naturală , leac natural în tratarea a nenumărate boli .

15 comentarii la articolul “10 plante care curăţă ficatul

 1. Ca fost specialist in ficat fara sa vreau sa te jignesc trebuie sa spun ca toate sunt apa de ploaie!
  Vrei sa ajuti ficatul nu bea ci doar priveste alcoolul, fereste-te de mucegaiuri si ia cat mai putine medicamente!
  Dar fiindca stiu ca romanii sunt naturisti convinsi (chiar daca mor (sau tocmai de aceea?)mai repede ca alte popoare) ai uitat anghinarea!
  Apoi ai uitat sa spui ca exista cazuri de morti hepatici care au consumat rostopasca!
  Sau ca grapefruitul potenteaza efectul medicamentelor!
  Sau sfecla leaga calciu din corp nu tocmai avantajos la femei
  Sau…
  Iarta-ma dar e o zona unde chiar stiu ce vorbesc si sfatul meu e sa nu mai recomandati „leacuri” sau daca o faceti spuneti ce efecte secundare au sau care sunt cele principale demonstrate!
  Singurul demonstrat e cafeaua!

 2. Bine de știut toate aceste minunății medicinale pe care natura ni le oferă din belșug. Despre unele știam, despre altele…nu. Îmi place tare mult grepfruitul, dar am aflat ceva care m-a întristat. Printre altele, acest fruct delicios conține o substanță care încetinește mult activitatea unei enzime din ficat care se „chinuie” să proceseze medicamentele și face ca acestea să nu prea mai aibă efect. așa că… mi s-a recomandat să savurez mai rar acest fruct, când sunt la tratament cu tot felul de leacuri de care nu mai scap… Așa că trec la celelalte!
  Rostopasca din imagine este nu doar frumoasă ci și un leac deosebit. Cu sucul galben care curge din plantă atunci când o rupem, am făcut să dispară repede niște negi pe care îi aveam pe mână. Repede și eficient!
  Numai bine și zile frumoase! 🙂

 3. Da. Este rostopasca. Dar este cunoscuta mai mult pentru tratarea negilor. Din cate stiu, este toxica si folosirea in ceaiuri ar trebui avizata de medici.
  Numai bine!

Lasă un comentariu