Pentru că luna februarie este una din lunile în care vorbim mai mult despre iubire(în toate lunile ar trebui sa fie la fel), am să vă vorbesc astăzi despre îmbrățișare și despre beneficiile pe care le obținem printr-o simplă îmbrățișare. Îmbrățișarea sinceră, acel gen de îmbrățișare pe care adesea o cere sufletul tău.
Virginia Satir , psihoterapeut susține că avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi ca să supraviețuim, avem nevoie de 8 îmbrățișări pe zi ca să ne menținem și avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi ca să creștem.
Desigur , acum o să vă întrebați și ce se întâmplă cu persoanele care nu primesc nici măcar o îmbrățișare pe zi ; e simplu o persoana care nu a simțit îmbrățișarea , este rece, retrasă, tristă, melancolică, timidă, irascibilă.
Medicii , psihologii, antropologii au ajuns la concluzia că , contactele corporale sunt la fel de necesare a fi satisfăcute precum foamea, setea, somnul. Cum de altfel studiile realizate pentru dezvoltarea armonioasă a copilului arată că , lipsa de contacte corporale dăunează grav sănătătii și dezvoltării complete a copilului.
Osho spune „cã dacã nu este îmbrãţişat şi sãrutat suficient de mult, copilul nu poate creşte normal. Lui îi lipseşte un anumit tip de hranã. Sufletul are nevoie de hranã, la fel ca şi trupul. Îi poţi îndeplini copilului toate nevoile fizice, dar dacã nu îl îmbrãţişezi niciodatã, el nu va creşte normal. Psihicul lui nu se va dezvolta. Se va simţi tot timpul trist, neglijat, ignorat, neiubit.” Aceea punte de legatură dintre mamă si copil , odată ce el este în afara lumii sale intrauterine, trebuie păstrata prin contact corporal cu mama, pentru ca, copilul să aibă o dezvoltare armonioasa, să simtă în continuare legătura creată între el și mamă în perioada intrauterină prin cordonul ombilical.
Din punct de vedere al neuropsihofiziologiei îmbrățișările au ca efect alinarea durerii sufletești ( deseori când suntem triști, supărați, deprimați, avem tendința de a cere la propriu o îmbrățișare) de ce oare se întâmplă să simțim această nevoie?
Răspunsul e următorul – în doar zece secunde de îmbrățișare se produce la nivel fizic o scădere a oxitocinei (hormonul stresului) în creier. Această reacție chimica scade presiunea sângelui, luptă împotriva oboselii, a infecțiilor și ameliorează simptomele depresiei ușoare.
În concluzie îmbrățișarea aduce stimulări
fiziologice și psihice pozitive , atât la cei
care îmbrățișează cât și la cei care primesc
o îmbrățișare, care conduce la creșterea sentimentului de protecție, siguranță, crește încrederea în sine și în cei din jur, ameliorează simptomele unei bolii ( asemenea efectului placebo).
Îmbrățișarea trebuie primită și dăruita atunci când simțim, e atingerea corpurilor care „comunică” dincolo de aparențe.
Osho , a fost întrebat la una din întalnirile sale „De ce este îmbrățișarea un instrument vindecător atât de eficient?”, iar răspunsul a fost următorul : „Pânã nu demult credeam cã luciditatea, inteligenţa şi autoanaliza sunt principalele instrumente vindecãtoare, dar ele nu înseamnã nimic prin comparație cu îmbrãţişarea.Omul simte nevoia sã fie dorit. Aceasta este una din principalele nevoi ale fiinţei umane. Dacã nu se simte iubit, omul începe sã moarã. Dacã simte cã viaţa sa nu conteazã pentru nimeni, ea îşi pierde semnificaţia chiar pentru el însuşi. De aceea, iubirea este cea mai mare terapie posibilã. Lumea are nevoie de terapie tocmai pentru cã îi lipseşte iubirea.”
Subscriu întru-totul la ce spune Osho și aș mai adăuga faptul că , trebuie să lăsăm sufletul să comunice mai des cu rațiunea, pentru că rațiunea și sufletul aflate în echilibru conduc la starea de bine, de bucurie, de plăcere.
Cere o îmbrățișare atunci când ai nevoie, accepta o îmbrățișare atunci când îți este oferită. Oferă o îmbrățișare pur și simplu , fără să te gândești la etichete , prejudecăți.
“Se spune ca de fiecare dată când îmbrățișăm călduros pe cineva, câștigăm o zi de viață în plus. Așadar, te rog îmbrățișează-mă acum!”(Paulo Coelho)
Sursa: Alexandra Ababi, Nova tv
Nu degeaba psihologii consideră că oamenii care îşi doresc să vă îmbrăţişeze simt nevoia de afecţiune, siguranţă, dragoste şi confort. Ș-apoi îmbrăţişările ne sunt alături pe parcursul întregii vieţi. Astfel, ne îmbrăţişăm prietenii şi rudele atunci când ne întâlnim după o despărţire mai îndelungată, pentru a ne împărtăşi bucuria şi recunoştinţa. De asemenea, îmbrăţişările au loc şi în cazul despărţirilor de cei dragi, asta pentru a ne încărca „bateriile” la modul cel mai pozitiv posibil.
Se spune, pe bună dreptate , că o îmbrăţişare valorează mai mult decât o mie de cuvinte pentru o inimă nefericită. O îmbrăţişare este precum un bumerang: dacă o dai , o primeşti înapoi imediat, iar Anton Vanlight spunea că „poţi seca mări de lacrimi cu o singură îmbrăţişare”.
Concluzia este una doar : haideți să dăruim o îmbrăţişare nu doar cu braţele, ci mai ales cu inima !
Te îmbrățișez cu drag!
Ai castigat deja o zi in plus de viata ! 🙂
O zi plina de bucurii !
Dacă nu sunt rece, irascibil, trist, melancolic, e pentru că și îmbrățișările virtuale au avut efect asupra mea, neavând parte de altele. Ca atare, îți transmit și ție o îmbrățișare, benefică pentru amândoi! 🙂
Multumesc mult .
Calde imbratisari si din partea mea, draga Petru ! 🙂
Va trimit din toata <3 o imbratisere ( nu vreau o zi in plus , bunul Dumnezeu stie cate mi-a daruit ) !!!
Viceversa si din partea mea. Mare dreptate ai cu zilele in plus pe care ni le ofera Cel de Sus…tot binele din lume ti-l doresc, da’ mai ales pe acela care ti face BINE ! 🙂
„Vrei sa castigi o zi in plus in urma unei imbratisari ? ” Ridicol ! SA-TI CASTIGI VIATA VESNICA DAND LA SCHIMB DOAR INCREDEREA IN CEL CE-TI OFERA DRAGOSTEA LUI SI , MAI ALES SALVAREA DECI : MERGI SPRE EL CACI , TE ASTEAPTA DINTOTDEAUNA CU BRATELE DESCHISE !!! Respect M Cooper ….