1.În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare (varză verde, albă, roşie, mov etc.), însă cea mai cunoscută şi consumată este varza de culoare verde deschis.Varza este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi
2.Sucul de varză este indicat în tratamentul ulceruluipentru că are proprietăţi alcaline şi o substanţă numită glutamină care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale
3.Varza conţine vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli. De asemenea, este o sursă importantă debetacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta
4.Varza roşie poate reduce riscul bolilor bătrâneţii, cum este boala Alzheimer, datorită antioxidanţilor şi vitaminei K, care ajută la prevenirea depunerilor de colesterol pe vasele de sânge, inclusiv cele din creier
5.Consumul regulat de varză are efect anticancerigen datorită antocianilor. Un studiu desfăşurat în China arată că un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la sân
6.Pielea arată mai bine, mai proaspata şi mai luminoasă dacă mâncăm varză, tot datorită antioxidanţilor care ne protejează de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete şi a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al dermului
7.Varza este una dintre cele mai vechi legume, datand de prin 1600
8. Varza contine cantitati seminificative de fibra si fier, ceea ce ajuta la mentinerea unei bune si sanatoase conditii a tractului digestiv si colonului
9.Cea mai mare mancare de varza facuta vreodata a fost gatita in 2008 in orasul macedonean Prilep, cu 80 191 de sarmale, cantarind 544 kg
10.Varza murată-MEDICAMENTUL MINUNE- este considerată salvatorul a mii de vieți în evul mediu
11.Se pare că, cea mai veche reţetă de varză a la Cluj a fost descoperită de către istoricul Lukacs Jozsef, şi datează încă din anul 1695, când a apărut într-o carte de bucate, purtând denumirea de “varză în mod clujean”
Bine că a fost un an prielnic pentru varză, iar piața e plină de ea, la un preț convenabil pentru cumpărător. mai greu e pentru producător, în condițiile pandemiei, cu restaurantele închise.
Dreptate mare ai…mai ales incepand de astazi .
O zi excelenta !
Interesant! Multumesc!
No, ça am mai aflat și eu una alta ce nu știam de vărzucă😋 mulțumim!
Îmi permit o completare căci am citit multe despre varză când am vizitat palatul lui Dioclețian (am scris despre el pe blog). Romanii credeau că varza este panaceu și o foloseau, asemeni chinezilor, atât intern cât și extern. Probabil de aceea împăratul Diocletian, marele persecutor al creștinilor, a cultivat multă varză la Salona (lângă Split-ul de azi), după ce a devenit primul împărat pensionar 😅. Pensionar de lux, desigur! Așa m-a intrigat informația despre ocupația tiranului încât am ajuns să studiez varza, nu doar să o consum cu plăcere.