1.Ștevia -planta-minune pentru organism-se consumă, de obicei, primăvara, atunci când frunzele sunt proaspete și tinere. Poate fi consumată în diferite mâncăruri, de la omlete, plăcinte sau chiar mâncare de ștevie, fiind asemănătoare cu urzicile și cu spanacul. Este de preferat să se consume în stare crudă, păstrându-și toate proprietățile și beneficiile asupra organismului. În plus, valoarea nutritivă este foarte scăzută, contribuind la o dietă care se bazează pe deficitul de calorii, datorită volumului său mare, în raport cu valoarea calorică.
2.Coca Cola a lansat în Statele Unite sortimentul Coca Cola Life, special pentru cei care nu sunt mulţumiţi de sucul dietetic, folosind stevia şi trestie de zahăr pentru îndulcire. Urmând modelul Coca Cola, şi Pepsi a lansat o versiune numită Pepsi True şi a folosit aceeaşi îndulcitori.
3.Deşi nu conţine calorii, o cantitate de extract de stevia este de 200 de ori mai dulce decât aceeaşi cantitate de zahăr granulat
4.Ștevia este prietenul siluetei, fiind un produs lipsit de calorii
5.Stevia rebaudiană se „trage” din Brazilia şi Paraguay, unde este folosită de sute de ani pentru îndulcirea mâncărilor şi pentru tratarea arsurilor şi a altor probleme stomacale, potrivit „LiveScience”
6.Stevia nu se caramelizează precum zahărul, aşa că nu poate fi folosită în prepararea cremei de zahăr ars, de exemplu
7.Poate părea o soluţie pentru cei care încearcă să scape de kilogramele în plus, însă nu există nicio dovadă concludentă că stevia sau orice alt substituent al zahărului ajută la slăbit. Un studiu recent a arătat că îndulcitorii artificiali pot avea efecte asupra organismului care conduc la diabet sau obezitate
8.Se folosește la ciorbe, în special, dar și în salate sau ca plantă aromatică. Are multe proprietăți și beneficii pentru organism, fiind bogată în vitamine, minerale și fibre. Are un gust dulce-acrișor, fiind ideală pentru salate și ciorbe și se găsește pe marginea drumurilor în toată Europa.
9.Ștevia se mai numește și măcriș de grădină sau dragomir. În termeni științifici se numește rumex patientia și este o erbacee perenă
10.Potrivit Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente, stevia este cel mai sănătos îndulcitor. Aceasta a căpătat popularitate în ultimii ani, făcându-şi intrarea în industria sucurilor, dar şi în cafenele
Abia aştept să vină şi la noi Coca-Cola Life!
Păcat că prin Maramureș nu se prea folosește. Sau poate că nu știu eu.
Cu atatea verdeturi poate nu si mai gaseste locul …Sanatate multa !
Ca îndulcitor se folosește Stevia rebaudiana (așa-zisa plantă bomboană), din familia Asteraceae (a florii soarelui), și originară din America de Sud tropicală. E cu totul altă plantă decât Rumex patientia (ștevia) din familia Polygonaceae (a măcrișului) originară din Europa.