Stabilește-ți prioritățile din timp…restul este doar nisip

Se spune  ,pe bună dreptate, că oamenii fericiti și de succes  iau decizii corecte la timp,își stabilesc prioritățile din  timp și le gestionează zilnic cu seriozitate. Edificator în acest sens  este experimentul profesorului de filosofie făcut cu studenții săi. Merită citit și reflectat pe povestioara de mai jos, al cărui titlu ar putea fi POVESTEA LUCRURILOR IMPORTANTE:

Profesorul de filosofie stătea în faţa clasei având pe catedră câteva lucruri.

Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenti dacă borcanul este plin si acestia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor.

Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf.

I-a întrebat din nou pe studenţi dacă borcanul era plin, iar aceștia au fost de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan.Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenţi cum stătea treaba, iar acestia au răspuns în cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedră două ceşti cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de această dată definitiv. Studentii au râs. 

“Acum ,a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit, aş dori să înţelegeţi că acest borcan reprezintă viaţa voastră.

Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi: familia, copiii, sănătatea,lucruri care, chiar dacă totul este pierdut si numai ele au rămas, viața voastră tot ar fi plină.  

Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi:serviciul, casa, mașina, iar nisipul este restul lucrurilor mărunte.

Dacă veti începe cu nisipul ,a continuat el,, nu veţi mai avea unde să puneţi mingile de golf şi pietricelele.

La fel şi în viaţă, dacă îţi irosesti tot timpul şi energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acordă atenţie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ţi controale medicale periodic, ieşi cu soția în oraş la cină, joacă golf,fă sport; vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine stie ce dispozitiv . Ai, în primul rând ,grijă de mingile de golf, ele contează cu adevărat. Stabileste-ţi priorităţile, restul e doar nisip.”

Unul dintre studenţi a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două căni de cafea.

Profesorul a răspuns zâmbitor: “Mă bucur că întrebi asta. Ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viaţa ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună cu cei dragi.” …se poate citi in loc de cafea orice vă face placere:bere/suc/ceai/etc.

Sa fiti buni si intelepti !!!

2 comentarii la articolul “Stabilește-ți prioritățile din timp…restul este doar nisip

Lasă un comentariu