1.Roşia este un puternic combatant pentru cancer în general, însă aceasta oferă o sursă de protecţie în mod deosebit pentru colon şi pancreas. De asemenea, fiind o sursă importantă de fibre, ajuta la reglarea nivelurilor se zahăr şi colesterol din sânge.
2.Roşiile sunt importante surse de licopen, un antioxidant cu efecte benefice pentru sănătatea inimii şi în prevenţia şi tratarea cancerului. Tomatele gătite sunt chiar mai sănătoase, deoarece creşte cantitatea de licopen care poate fi asimilată de corp, împreună cu activitatea antioxidantă per ansamblu (conform unui studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry)
3.Cea mai mare producţie de roșii din Europa este în Insulele Canare, de unde sunt exportate 200 000 de tone de roşii către pentru Nordul Europei. De cea mai mare parte din export beneficiază Belgia, care se ocupă și de distribuția către vecini. La nivel mondial, China conduce detaşat, urmată de India şi Statele Unite.
4.Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe, însă dat fiind gustul lor şi faptul că nu sunt servite sub formă de desert, le folosim în bucătărie ca legume. Sunt originare din zona Anzilor, în zona în care acum se află Peru, şi au fot flosite ca aliment, pentru prima oară, de către azteci.
5.Rosiile nu se pastreaza in frigider. Aerul rece opreste procesul de coacere, cel care asigura gustul bun. In plus, aerul rece din frigider le strica textura, rupand membranele din interiorul rosiei. Cel mai bine e sa pastrezi rosiile la temperatura camerei, departe de lumina directa.
6.Cea mai mare rosie din lume a crescut in Oklahoma, SUA, in 1986. Cantarea 3,5 kg si a fost folosita la preparea sanvisurilor pentru 21 de persoane
7.In toata lumea sunt in jur de 10.000 de varietati de rosii.
8.Frunzele si coditele de rosii pot fi otravitoare, deoarece contin atropina, o substanta chimica cunoscuta sub numele de glicoalcaloid. Aceasta poate provoca dureri stomacale, dar si nervozitate. Se spune ca si rosiile verzi, necoapte, au o cantitate mica din aceasta substanta.
9.In limba italiana rosiile se numesc “pomo d’oro”, sau mere aurii, in franceza “pomme d’amour”, iar in germana “Paradise Apfel”.
10.Sosul de tomate este cunoscut pentru capacitatea de a curata si a da stralucire bijuteriilor si altor articole din cupru. Ketchup-ul este cel mai faimos sos de tomate din lume. Cu toate ca este folosit peste tot in lume si mai ales in Statele Unite, originea sa vine din Asia, de la cuvantul kecap din limba Malaysiana.
Am aflat că, pentru o mai mare eficiență în beneficiile ei, e bine ca roșiile să fie gătite sub formă de salată, adăugând puțin ulei de măsline.
Superbune !
Mă minunez când aflu că roșiile sunt… fructe! Chiar de curând am mai citit chestia asta undeva. În orice caz, nu se poate fără roșii. Acum, vara, când roșiile din grădină se pot procura mult mai ușor, nimic nu e mai bun decât o salată din roșii zemoase și cu puțină telemea rasă pe deasupra! Simplu și atât de gustos! 🙂
Trebuie sa profitam pana mai sunt prin gradina si pe piata noastra romaneasca ..