Foarte frumos acest proverb,” meseria, brățară de aur” …dar de ce braţară ? Pentru că brăţara poate fi pusă pe mână și în orice meserie, mâinile sunt cele care te ajută, în primul rând. De ce de aur ? La fel ca aurul, şi meseria înnobilează omul. Am aflat pe internet o frumoasă povestea legată de acest proverb.
Un ucenic avea un maestru foarte creativ, aşa cum sunt ei toţi căci nu degeaba sunt maeştri, care s-a gândit la o modalitate de a îl motiva pe ucenicul pezevenghi. Maestrul i-a promis ucenicului că dacă învaţă meserie, la sfârşitul ciclului de formare, îi va face cadou o brăţară de aur. Ucenicul care avea doar câştiguri facile în cap, a fost fermecat de mirajul brăţării de aur şi s-a pus pe învăţat, gândindu-se mereu la ce anume va face el cu brăţara când o va primi.
Ucenicia terminată şi meseria învăţată, ucenicul s-a dus într-un suflet la maestru cerându-i brăţara de aur pe care i-o promisese. Maestrul i-a făcut cadou o trusă de unelte şi i-a spus că tocmai şi-a făurit singur brăţara de aur învăţând o meserie. Ucenicul nu a fost mulţumit de cele întâmplate, aşa că, a luat trusa şi a plecat departe de acel loc, convins că maestrul l-a înşelat. O bună bucată de vreme ucenicul a încercat diverse modalităţi de a câştiga bani pe căi cât mai uşoare, dar afacerile mergeau prost şi veniturile erau extrem de mici. La un moment dat, forţat de împrejurări, ucenicul a scos trusa primită în dar de la maestrul său şi a început să practice meseria învăţată. Nu după mult timp a devenit un meşteşugar destoinic cu mulţi muşterii, iar prăvălia sa era înfloritoare. În toată această perioadă ucenicul şi-a dat seama de importanţa a ceea ce maestrul său făcuse pentru el şi cum a strâns nişte bani, a cumpărat o brăţară de aur, pe care i-a trimis-o profesorului său în semn de recunoştinţă. În plus, a luat şi el la rândul său ucenici, pe care îi învaţă cu aceeași dăruire şi înţelepciune cu care fusese şi el învăţat de către bătrânul maestru.
Ce frumos ar fi dacă toți oamenii ar face ceea ce le place, ceea ce ii pasionează. Asta pentru că atunci când iubești ceea ce faci, munca nu mai este muncă, iar atunci când te pasionează ceea ce faci, lucrurile pe care le realizezi sunt mult mai bune și de calitate.
Așadar, „alege să faci ceea ce îţi place şi nu va trebui să munceşti nici măcar o singură zi”(Confucius).
Să fiți buni și înțelepți !!!
Felicitări pentru articol
Dacă maestrul e bun, iar ucenicul destoinic, musai să iasă și ”brățara de aur”.
Mare dreptate ai…ambii trebuie sa fie buni…