La politică şi la fotbal se pricepe toată lumea, dar sunt și certitudini…

Imagini pentru sigla cm rusia 2018

1. Fotbalul este sportul cu cel mai mulţi spectatori în tribune, în timp ce formula 1 este cel mai urmărit sport la televizor.

2. Federaţia din Samoa Americană s-a afiliat la FIFA în anul 1998.  Ea deţine nedoritul record de a fi suferit cea mai severă înfrângere din istoria întâlnirilor internaţionale, 0-31 cu Australia (meci în care Archie Thomson a înscris 13 goluri), toate golurile fiind primite de acelaşi portar, nefericitul Nicky Salapu. Recordul s-a întâmplat în preliminariile Campionatului Mondial din 2002.

3. În anul 1986, la partida West Ham-Newcastle, apărătorul Alvin Martin de la West Ham a înscris un hat-trick la trei portari diferiţi, marcând fiecăruia dintre ei câte un gol.

4.Stan Mortensen a fost primul jucător de fotbal care a marcat un hat-trick, în 1953, în Finala Cupei Angliei, meci disputat pe Wembley.

5.Prizonierii germani din al II-lea război mondial au construit o parte din stadionul Stade de Gerland din Lyon, Franţa, dupa terminarea războiului

6.În anul 1930, fotbalistul Gerard Keizer a jucat simultan pentru echipele Arsenal şi Ajax Amsterdam, zburând cu avionul între Anglia şi Olanda pentru a ajunge la meciuri.

7.Prima echipă profesionistă din lume a fost The Zulus din Sheffield, Anglia în anul 1879.

8.Echipa naţională a Indiei s-a retras de la Cupa Mondială din anul 1950 pentru că jucătorilor nu li s-a permis să joace desculţi.

9.Primul jucător care a marcat un hat-trick într-o finală de Campionat Mondial a fost Geoff Hurst, în 1966, cînd Anglia a câştigat cu 4-2 impotriva Germaniei.

10.Primul Campionat Mondial de fotbal transmis la televizor a fost cel din Elveţia din anul 1954.

11.Cel mai vechi meci, si derby totodata, al planetei s-a desfasurat in liga a 7-a engleza intre aceleasi FC Sheffield si FC Hallam. Acest meci se disputa an de an, fara intrerupere, de 150 de ani!

12.În 1870, a fost realizata si prima minge moderna de fotbal. Prin moderna intelegem faptul ca intr-o minge de piele a fost introdusa o anvelopa elastica de cauciuc. Inventia apartine lui Richard Lindon si putem spune, fara exagerare, ca a revolutionat sportul cu balonul rotund.

13. O poveste aparte o are introducerea loviturii de pedeapsa, sau penalty-ul, sanctiune propusa de Federatia Irlandeza de Fotbal si acceptata oficial in anul 1891. Interesant este ca penalty-ul putea fi acordat numai dupa ce se cerea si opinia echipei sanctionate, iar lovitura de pedeapsa putea fi executata de la orice punct de 11 metri paralel cu poarta. In nota federatiei engleze de fotbal era mentionat si faptul ca jucatorul care executa penalty-ul putea sa atinga mingea o singura data, iar portarul se putea apropia pana la o distanta de 5,5 metri de executant.

14.Prima minge de fotbal care a ajuns in Romania a fost adusa de Mario Gebauer, student pe atunci in Elvetia, care, intr-o vacanta in tara, in anul 1885, a adus, ca o curiozitate, un balon rotun din Tara Cantoanelor. Acelasi Gebauer s-a numarat si printre castigatorii primului campionat de fotbal din Romania, fiind inregistrat de clubul Olympia Bucuresti.

15.V-ati intrebat vreodata care a fost cea mai mare audienta pe stadion in timpul unui meci de fotbal? Ei bine, recordul dateaza de 60 de ani, mai precis din anul 1950, din timpul finalei Campionatului Mondial din Brazilia, meci disputat pe Stadionul Maracana, intre selectionatele Braziliei si Uruguayului. La acel meci au asistat 199.854 de spectatori.

16.Stade Olympique de L’Emyrne, o formatie din prima divizie fotbalistica din Madagascar  si-a marcat in propria poarta… tineti-va bine!… 149 de goluri. Meciul, desfasurat impotriva campioanei A.S. Adema, s-a disputat in anul 2006, iar numarul incredibil de autogoluri a fost reusit in mod deliberat, fotbalistii de la Stade Olympique de L’Emyrne alegand sa protesteze in acest mod impotriva deciziilor total partinitoare ale arbitrului de centru. De altfel, 149 -0 este si cel mai mare scor inregistrat vreodata la un meci de fotbal.

Sunt lucruri interesante despre fotbal pe care le-am găsit pe internet și mărturisesc că nu le-am știut. Pentru că citindu-le m-au impresionat  mult și pentru  că tot avem în desfășurare un mare turneu final de fotbal am zis să vi le împărtășesc .

5 comentarii la articolul “La politică şi la fotbal se pricepe toată lumea, dar sunt și certitudini…

    • Mai ales la televizor, din pacate. Pe frumuri oamenii mai ieseau si pe la stadion, cum fac alde occidentalii…adica mai socializau si se bucurat de viata !
      O zi cu mult senin in suflet , draga Petru ! 🙂

Lasă un comentariu