1.Imunitatea este armura noastră de protecţie împotriva virusurilor şi bacteriilor. Această baricadă umană face diferenţa dintre boală şi starea de bine
2.Semnele că ai imunitatea scăzută sunt variate: faci des infecţii urinare, micoze vaginale şi bucale, îţi apare herpes la gură, coşuri pe faţă, răceşti des, te simţi mereu obosit, nu te poţi concentra, suferi de insomnii
3.Lipsa de somn, oboseala, stresul, plus o alimentaţie nesănătoasă sunt cei mai mari duşmani ai imunităţii
4.Oamenii de știinta din cadrul universității Loma-Linda din California au descoperit că în timpul râsului crește producția de anticorpi. Stanley Tan, endocrinolog explică: „toți acești neuro-hormoni se comportă precum o orchestră, fiecare instrument cântă o notă specială. Râsul face întreaga orchestră mai melodică, mai armonioasă. Cu alte cuvinte: râsul stabilește un echilibru între toate componentele sistemului imunitar.”
5.Sistemul imunitar al celor mici se maturizează cu adevărat în jurul vârstei de 11-12 ani. Până atunci, răcesc destul de des, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, pentru că aşa li se dezvoltă şi li se maturizează imunitatea. În primul an de viaţă, un bebeluş poate răci de 8-12 ori, în al doilea an de 6-8 ori, preşcolarii şi elevii pot răci de 10 ori pe ani, după care numărul răcelilor se răreşte
6.Dacă ,timp de o săptămână, dormim doar 4 ore pe noapte, anticorpii carene protejează de boli se reduc cu 50%
7.Vaccinul antigripal e mai bine să fie făcut dimineaţa. Un studiu făcut în Marea Britanie atrage atenţia că persoanele care se imunizează în intervalul 9-11 dimineaţa vor avea un nivel mai ridicat de anticorpi în lunile care vor urma, în comparaţie cu cei care fac injecţia după-amiaza
8.Semne că ai imunitatea scăzută pot fi: infecţii urinare dese, micoze vaginale şi bucale, herpes la gură, coşuri pe faţă, răceşti des, te simţi mereu obosit, nu te poţi concentra, insomnii
9. O igiena excesivă nu este întotdeauna un remediu pentru creșterea imuninității. Părinţii care sunt foarte exigenţi cu igiena copiilor nu îi protejează, ci dimpotrivă. Copiii trebuie să fie expuşi de mici, într-o anumită măsură, agenţilor patogeni din mediul înconjurător pentru că doar aşa îşi dezvoltă imunitatea
10. Câteva alimente care întăresc imunitatea: fructele de pădure (cătina, afinele, măceşele, merişoarele), broccoli (sursă de potasiu, fier, acid folic, vitamina C, B2, A), morcovii (conţin betacaroten, plus o mulţime de minerale şi vitamine), ceapa şi usturoiul (adevărate antibiotice naturale ), pătrunjelul, kiwi, citricele (bogate în vitamina C)