Se spune ,pe bună dreptate , că atitudinea pozitivă reprezintă pașaportul nostru pentru un mâine mai bun. Deseori trecem prin momente dificile cărora nu le înțelegem rostul sau ne consumăm prea mult pentru lucruri pe care nu le putem schimba.
Ce- ar fi dacă ne-am spune „Totul este bine” și să trecem mai departe, păstrându-ne atitudinea pozitiva?
Se povestește că un rege african avea un prieten foarte bun din copilărie. Acest prieten avea obiceiul ca indiferent de situaţia în care se afla (bună sau rea) să reacţioneze la fel, spunând: “E foarte bine!” Într-o zi regele şi prietenul său erau la vânătoare. Prietenul încărca şi pregătea armele pentru rege. Dintr-o greşeală, o armă s-a descarcat şi i-a retezat regelui buricul degetului mare. Examinând situaţia, prietenul regelui a remarcat ca de obicei: “E foarte bine!”(asta pentru că , sigur, putea nenorocirea să fie și mai mare). Regele însă a răspuns supărat: “Nu, nu e bine deloc!” şi a ordonat ca prietenul lui să fie aruncat în închisoare.
Un an mai târziu, regele vâna într-o zonă primejdioasă. A fost capturat de canibali şi dus în satul lor. L-au legat de un proţap şi se pregăteau să-l “prepare”. Unul dintre canibali care voia să dea foc lemnelor dimprejurul regelui, a observat că acestuia îi lipsea vârful degetului mare. Fiind foarte superstiţioşi, canibalii aveau o regulă pe care nu o încălcau niciodată şi anume aceea de a nu mânca pe nimeni care nu era întreg, pentru a nu atrage pedeapsa zeilor. În concluzie regele a fost eliberat.
La întoarcerea sa acasă, regele şi-a amintit întamplarea în care şi-a pierdut vârful degetului şi cuprins fiind de remuşcări, ordonă să fie eliberat prietenul său.
“Ai avut dreptate” i-a spus regele prietenului său, proaspăt eliberat. “A fost foarte bine că mi-ai retezat buricul degetului.” Şi a început să-i povestească păţania cu canibalii. “Îmi pare foarte rău că te-am ţinut la închisoare atâta vreme. A fost urât din partea mea să fac acest lucru.”
“Nu-i aşa! “a răspuns vesel prietenul regelui, “Este foarte bine!” “Ce vrei să spui cu asta?!?” Cum poate fi bine să-ţi trimiţi prietenul la puşcărie un an?” “Păi dacă n-aş fi fost în inchisoare, aş fi mers cu tine la vânătoare, şi cum degetele mele sunt întregi, îţi dai seama pe cine ar fi mâncat canibalii…”
Morala: Indiferent în ce situaţie te afli, depinde doar de atitudinea ta dacă va fi o situaţie bună sau una rea, dacă vei fi o victimă sau un învingător! Ș-apoi , în multe situații din viață se aplică principiul “Tot raul spre bine”.
Nu degeaba psihologii cred că optimismul este cea mai importanta formă de apărare psihologică împotriva sentimentului de neputință care ne încearcă mereu. Adoptând o atitudine constructivă și pozitivă față de viitor, ne vor creste șansele să ne îmbunătățim viața .
Jeff Keller spunea ,pe bună dreptate , că ATITUDINEA ESTE TOTUL .
Superba povestea. M-am regasit în ea. Eu am obiceiul acesta, de a spune „bine că n-a fost decât atât”. Cea mai tare pentru prieteni a fost cand hotii ne-au dat o spargere, au plecat cu laptopuri, tv și camera foto. Eu eram suparata dar pe de alta parte si multumita ca in momentul acela in casa nu era decat pisica (care s-a ascuns) și nu cațelul caniche și nici tanara care era in vizita la noi pentru cateva zile. De ce? Pentru că intr-un dormitor am gasit pe pat o toporisca!
Un astfel de optimism ne-ar prinde bine mereu. Mi-l doresc și ți-l doresc ție și cât mai multor semeni!
Multumiri pentru aceste urari de milioane.
O zi plina de optimism!