Devenim ceea ce gândim…gândurile/cuvintele/faptele/obiceiurile ne pot influența decisiv viața

Merită să citim împreună o poveste  adevărată din vremurile țarului Rusiei – Alexandru al III-lea( 1881-1894) .

Pe masa de lucru a împăratului  Alexandru al III-lea al Rusiei stătea cererea de grațiere a unei femei poloneze, pentru soțul ei, profesor , condamnat pentru că ținea cu tot dinadinsul să predea limba lor materna copiilor(se știe că pe teritoriul marelui imperiu rus conviețuiau o groaza de nații).

 Pe cererea femeii, Alexandru a scris cuvintele: „Grațiere cu nici un chip, deportare în Siberia.” In lipsa soțului, împărăteasa Maria Feodorovna (fosta Prințesă Dagmar a Danemarcei) a citit și ea cererea. Inima ei s-a înduioșat. Astfel , contând pe respectul pe care Alexandru i-l purta, Maria a șters cu un vârf de cuțit virgula din locul ei, apoi a luat pana și a așezat virgula mai la început. Acum hotărârea suna altfel: „Grațiere, cu nici un chip deportare în Siberia!” Observați cât de mult poate o simpla virgula să influențeze înțelesul unei propoziții, doar prin locul unde este plasata.

……….

Ce mult a  contat o virgulă pentru un om … în mod clar a contat viața acelui profesor.

            La peste 100 de ani distanță celebra  Doamna de fier a Marii Britanii , Margaret Thatcher  a spus  : „Ai grijă la gândurile tale pentru că ele devin cuvinte. Ai grijă la cuvinte pentru că ele devin fapte. Ai grijă la fapte pentru că ele devin… obiceiuri. Ai grijă la obiceiuri pentru că ele îţi formează caracterul. Şi ai grijă de caracterul tău pentru că el îţi construieşte ceea ce devenim! Ceea ce ne place să credem că devenim.”

           Așadar , cât poate conta o virgulă într-o frază și cât contează un gând, un obicei într-o viață de om !!! Așa cum virgula a contat atât de mult , așa și pentru noi  un gând , un cuvânt , o fapta  sau un obicei pot conta și ne pot influența decisiv existența.

Mai bine zis , devenim ceea ce gândim….și uite cum am ajuns de la locul unei banale virgule într-o frază(care a influențat viața unui om)  la locul pe care  gândurile/cuvintele/faptele/obiceiurile noastre ne pot influența decisiv destinul și mai ales existența noastră!!!

Un comentariu la articolul “Devenim ceea ce gândim…gândurile/cuvintele/faptele/obiceiurile ne pot influența decisiv viața

Lasă un comentariu