Ceea ce câștigi ușor, risipești la fel de ușor,cu siguranță însă, ceea ce obții cu propria-ți sudoare apreciezi mai mult.
Se spune că un om avea un băiat tare leneş. Atât de leneş, că nu făcea nimic toată ziua, în schimb ştia să ceară bani de la părinţi ca să-şi cumpere dulciuri şi jucării. Dar, într-o zi, tatăl său a hotărât să-l lecuiască şi, când băiatul a venit iarăşi să-i ceară bani, i-a spus:
– Fiule, eu ţi-aş da banii aceştia, dar mă tem că tu nu ştii să-i preţuieşti. Nu ştii valoarea lor şi îi cheltuieşti fără rost.
– Cum să nu, tată ? Ştiu foarte bine că banii se câştigă greu şi nu îi voi mai risipi.
Dar în timp ce băiatul tot încerca să-şi convingă părintele să-i dea bancnota după care îi scăpărau deja ochii, tatăl său a aruncat-o deodată în soba aprinsă. Băiatul a rămas locului, mut de uimire, neînţelegând de ce a făcut tatăl său acest lucru.
– Acum să ştii că eşti pedepsit! – a mai spus tatăl. Pleacă din casa mea şi să nu te mai întorci până nu vei fi şi tu în stare să câştigi un ban.
Băiatul nu a mai avut ce face şi s-a dus la brutarul din colţul străzii, rugându-l să-l primească ucenic. O săptămână întreagă a muncit cărând sacii cu făină, frământând coca şi trebăluind prin brutărie. Când se împlini o săptămână, brutarul îi dădu o grămadă de bani.
Fericit nevoie mare, băiatul s-a întors acasă.
– Tată, tată – a strigat el, intrând val-vârtej – am câştigat şi eu bani. Uite bancnotele astea! Uite ce multe sunt şi doar eu am muncit pentru ele, nimeni nu mi le-a dat pe degeaba!
– Bravo fiule, i-a zis tatăl. Ia dă-mi-le şi mie să văd câte sunt…
După ce le cercetă cu luare-aminte, tatăl le aruncă imediat în foc. De data aceasta, băiatul a sărit ca ars, băgându-şi mâinile în flăcări să scoată banii pentru care muncise atât.
– Vezi fiule, de-abia acum ştii valoarea banilor. Şi doar cine le cunoaşte valoarea ştie cu adevărat şi cum să-i cheltuiască – îi mai spuse tatăl cu dragoste.
“Viaţa este muncă şi numai munca îi dă omului dreptul de a trăi: Apa curgătoare dă viaţă, cea stătătoare devine otrăvitoare” (Sfântul Ioan Gură de Aur)
Așadar ar trebui :
– să prețuim orice, nu doar ce obținem cu mai mare greutate, pentru că ,la urma urmei , orice poate conta în viața asta trecătoare.
– să ne prețuim mai mult părinții, căci ceea ce ne oferă nu o fac bătând din palme, ci o fac muncind cu trudă.
– să apreciem mai mult ceea ce primim, căci lucrurile se obțin prin sacrificiu de fiecare dată.
Aș zice că băiatul din pilda de sus a fost, totuși, unul mai receptiv. Din păcate, vedem foarte mulți, în realitate, care mai degrabă ar răbda de foame sau ar fura, decât să presteze o muncă obositoare.
Toate cele bune și frumoase, chiar și o ploicică nu strică! 🙂
Cum ne crestem copiii , asa ii avem . Nimic mai mult , din pacate ! Pe la noi a plouat „oleaca” azi noapte, ar mai incape, da’ bine este si asa.
O zi pe placul inimii tale sa ai , draga Petru ! 🙂