1. Cel mai mare fulg de nea care a căzut vreodată pe pământ a măsurat, potrivit Guinnes World Records, 38 cm în lățime și 20 cm în grosime. Acesta a căzut în 28 ianuarie, 1887, în Fort Keogh, Montana din Statele Unite ale Americii.
2. În Noua Zeelandă există o insectă, numită Weta, care îngheață iarna, când temperaturile scad sub zero grade. Când temperaturile încep să crească din nou, insecta se decongelează și revine la viață.
3. Un fulg de nea cade în mod normal cu o viteză de aproape 5 km pe oră. Toții fulgii de nea au șase brațe.
4. Zăpada pare albă pentru că este formată din cristale de gheață așezate una lângă cealaltă. Acestea reflectă și refractă lumina soarelui, iar „culoarea” albă este provocată de lumina refractată în cristale. Albul nu este nimic mai mult decât combinația tuturor nuanțelor vizibile de pe spectru, în egală măsură. În realitate însă, fiecare cristal de gheață este translucid.
5. În emisfera sudică, iarna este mai blândă, datorită faptului că există mai mult larg maritim și mai puțin pământ decât în emisfera nordică.
6. Unele animale au capacitatea de a se adapta sezonului friguros, transformându-și culoarea blănii în alb: vulpea și iepurele arctic.
7. Florile de prun simbolizează perseverență, speranță, puritate și frumusețe în China. Asta pentru că se află printre singurele plante care înfloresc și a căror aromă se simte pe timp de iarnă.
8. Aproximativ 12% din suprafața planetei este acoperită în permanență cu gheață și zăpadă.
9. Iarna este un anotimp cauzat de înclinarea emisferei (nordice sau sudice) în direcția opusă soarelui. De aceea anotimpul poate fi observat în decembrie – februarie în emisfera nordică și în iunie – august în emisfera sudică.
10. Chiar și în ziua de astăzi, indienii Kwakiutl din Columbia Britanică își schimbă numele cu ale strămoșilor la fiecare început de iarnă. Ei cred că ritualul îi va proteja de spiritele morților care se întorc să-i bântuie în această perioadă a anului.
11. Cea mai scăzută temperatură de până acum a fost de -89,2 grade Celsius și a fost înregistrată în 1983, în Vostok Station din Antarctica.
Suntem în plină iarnă, anotimpul care ne duce cu gândul la minunatele amintiri din copilărie , la momentele pline de magie ale anotimpului alb , la casa părintească , la”căldura” sufletească a iernii .
Și încă ceva de la un anonim „necunoscut” citire :” Iarna este cu adevărat rece pentru cei ce nu păstrează amintiri fierbinți.”
Interesat articol!
Multumesc pentru intrare si apreciere ! O zi frumoasa si o iarna asa cum ti-o doresti !
Foarte interesant, multumim ! 😉
Cu mare placere! 🙂
Ce ți-e și cu americanii ăștia! Până și la mărimea fulgilor de nea trebuie să fie campioni. Poate că am avut și noi așa ceva, dar nu ne-a dat prin cap să-l măsurăm. 😉
O zi de joi senină și plăcută, dragă prietene! 🙂
Foarte plauzibila chestia cu americanii si romanii. Oricum ,ora exacta se da din America si din alte parti ale lumii pentru Romania, iar noi ne „topim „dupa „strainataturi” …multumiri pentru intrare si urari , draga Petru ! O zi excelenta in tot ceea ce faci si ti se-ntampla ! 🙂
Daca-i iarna doar afara…nu-i bai . Rau este cand , iarna iti cuprinde sufletul si , din pacate , avem atitia semeni ce au sufletele inghetzate incat…asteptam cu nerabdare vara .
Bine spus, draga Marian ! Din pacate , in cazul multora dintre semenii nostri, chiar si caldurile toride din toiul verii nu topesc „raceala” din suflet… o zi minunata si un w/e , plin de bucurii ! 🙂
Foarte interesante informații. Iarna este fascinantă. Tocmai pentru că întreaga natură intră într-un somn greu, dar atât de binefăcător pentru renașterea de mai târziu, primăvara. Cel mai mult mi-a plăcut concluzia:
„iarna este cu adevărat rece pentru cei ce nu păstrează amintiri fierbinți.”
Numai bine și o iarnă frumoasă în continuare! 🙂
Multumiri !
Cu adevarat lucruri interesante, multumim pentru postare!🙂
O zi cu mult bine !