Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

 

Mâncarea de post nu este săţioasă, motiv pentru care suntem tentaţi să mâncăm mai mult. Perioada de post este o provocare nu doar pentru suflet, ci şi pentru organism. Privarea de anumite alimente, făcută greşit, poate duce la îngrăşare şi chiar la îmbolnăvire, avertizează nutriţioniştii. Postul, sub aspect culinar, este o perioadă în care organismul este supus la grea încercare, mai cu seamă că nu se respectă un principiu de bază al nutriţiei: o alimentaţie diversificată şi echilibrată.

”Compensarea” lipsei proteinelor animale cu alte alimente, multe dintre ele bombe calorice sau concentrate de ”E-uri”, poate duce, în cel mai bun caz, la îngrăşare, dacă nu şi la îmbolnăvire.

Cele mai mari cinci greşeli de nutriţie pe care le facem în perioada postului şi care ne ”costă” cel mai mult sunt, în opinia nutriţionstului Marius Călinici, următoarele:

 1) ”Postul presupune renunţarea la carne şi la grăsimi de origine animală, adică la acele alimente care generează senzaţia de saţietate. Drept urmare, pentru a ne potoli foamea, vom avea tendinţa de a consuma cantităţi mai mari din alimentele permise, ceea ce duce la îngrăşare”, explică medicul.

 2) Utilizarea preparatelor industrializate etichetate drept alimente de post (pate de post, salam de post, brânză de post şi altele). ”Acestea sunt un îngrozitor amestec de produse sintetice. Cele mai sănătoase alimente de post sunt cele pregătite în casă, în care ştii ce ai băgat”, spune el.

 3) Utilizarea margarinei ca înlocuitor pentru unt, margarina fiind considerată – spune Marius Călinici – de către majoritatea nutriţioniştilor – nesănătoasă, fiind sursă de grăsimi vegetale saturate.

 4)Cantitatea mare de carbohidraţi (pâine, paste făinoase, dulciuri de post şi altele) consumată, de regulă, în această perioadă îmbogăţeşte mult raţia calorică. De asemenea, tot acum se folosesc în exces şi sâmburii, cu efect tot în adăugarea unei valori calorice şi, mai departe, în creşterea în greutate.

 5)”Postul nu este cură de slăbire. Persoanele care reduc raţia în această perioadă, după încetarea postului pun înapoi tot ce au dat jos şi ceva în plus!”, avertizează nutriţionistul.

”Postul se ţine dacă ai credinţă. Dacă nu, e doar o manifestare superficială, care nu ajută la nimic”, încheie medicul.

Sursa : Adevarul.ro

Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. Postul curăţeşte ochiul ,iar  rugăciunea curăţeşte mintea. Este motivul pentru care  trebuie să mâncăm atât, încât, după ce am mâncat, să mai vrem să ne rugăm.

Ș-apoi postul trebuie să ne inspire către gânduri mărețe și să ne facă să îmbrățișăm înaltele idealuri ale credinței, dar ar trebui să ne amintească și de lucrurile care la prima vedere ne par  mărunte  : un pahar de apă pentru cel însetat, o vizită făcută celui bolnav, o haină dăruită celui dezbrăcat, o masă pentru cel înfometat, un cuvânt bun pentru cei aflați la necaz . Așadar ,hrăneș­te, îmbracă, muncește, fii de folos oamenilor, ajută un invalid, nu trece pe lângă un om fără un cuvânt blând, fii ama­bil, primește-l pe cel străin, împarte câștigul tău cu cel sărac. Nu uita nici o clipă  că cei fără  adăpost, cei lipsiți, cei schilozi sunt mari înaintea lui Dumnezeu. 

Toate aceste  fapte bune  este bine să le facem în taină. Să fie secretul nostru și al celui ajutat, așa pentru sufletul nostru.

12 comentarii la articolul “Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

  1. Postul trebuie privit ca o diversificare plăcută a alimentației, nu ca o corvoadă în care ne luptăm din greu cu ispitele. Altfel, atunci când se termină, ne năpustim cu lăcomie asupra alimentelor de care am fost privați și ne îmbolnăvim. Sincer, eu nu mai postesc de câțiva ani, dar caut mereu să mănânc sănătos și cumpătat.
    O săptămână cu bine, dragă prietene! 🙂

    • De acord cu tine, draga Petru, decat corvoada mai bine o lasam balta…eu o fac miercurea si vinerea si voi continua dupa post odata pe saptamana, asta pentru ca face bine la starea de bine. O zi faina sa ai si o saptamana ,plina de bucurii ! 🙂

  2. IATA POSTUL PLACUT MIE :IMPARTE-TI PAINEA CU CEL FLAMAND , SI ADU IN CASA TA PE NENOROCITII FARA ADAPOST ; DACA VEZI UN OM GOL ACOPERA-L SI NU INTOARCE SPATELE SEMENULUI TAU „. ISAIA 58 / 6-7

    • Jos palaria , draga Marian ! Un bun obicei care ar trebui sa-l facem mereu ,nu doar in post .
      O zi cu mult senin prin suflet ! 🙂

  3. * „Postul: o scoala a caintei. Postul adevarat este abtinerea de la orice lucru rau.”
    Sf.Teodor Studitul

    * „Postul ocroteste orice virtute. Este inceputul luptei spirituale, cununa celor cumpatati, frumusetea fecioriei si sfinteniei, stralucirea cuminteniei, Inceputul vietii crestine, mama rugaciunii, izvorul smereniei. Postul te invata linistea si el precede celelalte fapte bune. ”
    Sf. Isaac Sirul

    O zi senina !!! 🙂

  4. Ca să nu lungesc prea mult vorba,
    POSTUL înseamnă de fapt să faci ciorba
    fără ulei dar cu multe legume și verdețuri,
    fără CARNE și dulcețuri,
    și de-aceea frățioare,
    NU țin POST nici în SĂPTĂMÂNA MARE !!! 🙂 🙂 🙂
    Alioșa 🙂

  5. Postul este un adevărat exercițiu de voință și o jertfă spirituală. Nu doar grija față de anumite alimente, cât mai ales efortul spiritual, prin care căutăm să fim mai buni, mai generoși, mai oameni! Renunțarea la unele alimente, este o ocazie de a fi ma cumpătați, mai puțin „obsedați” de poftele și plăcerile culinare.
    Da, un prilej de a regăsi echilibrul și lumina în suflet!
    Numai bine și o duminică minunată! 🙂

Lasă un comentariu