1.Ceaţa este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna şi primăvara, însă, mai nou, apare destul de des şi iarna. Potrivit specialiştilor, ceaţa nu este decât o mare aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului. Conform standardelor meteorologice internaţionale, când într-o astfel de situaţie vizibilitatea orizontală scade sub valoarea de 1.000 de metri, se poate vorbi de instalarea ceţii.
2.De fapt, ceaţa este un nor aflat în contact cu solul. Ea se distinge de nori numai datorită faptului că norul nu atinge suprafaţa pământului. Acelaşi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceataţă la altitudini mai înalte, spre exemplu în vârful unor munţi sau dealuri.
3.Ceata este mai frecventa toamna si primavara, când temperaturile sunt mai scazute si vaporii ating starea de saturatie la o cantitate mult mai mica în unitatea de volum decât în timpul verii.
4.Atunci când vizibilitatea orizontală este cuprinsă între 1.000 m și 5.000 m avem de-a face cu fenomenul numit negură sau pâclă
5.Ceata se formeaza îndeosebi dimineata si seara.
6.Specialiştii mai susţin că originea ceţii mai poate avea şi o cauză dinamică, cu alte cuvinte, ceaţa mai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase de aer reci. În aceste condiţii apare iarăşi fenomenul de evaporare condensată.
7.În funcție de condiţiilor generale de formare şi al caracterului fundamental al genezei lor întâlnim patru tipuri de ceață: ceață de radiație, ceață de advecție, ceață de vale și ceață înghețată.
8.În 1952, o ceață densă și persistentă invada străzile Londrei. Era cea mai gravă poluare atmosferică din întreaga istorie europeană. Cunoscută sub numele de Marele Smog obținut prin îmbinarea cuvintelor englezești „smoke” (fum) și „fog” (ceață).Acest lung coșmar, a durat cinci zile, în cursul cărora 150.000 de persoane au fost spitalizate. Dintre cei bolnavi, au murit 4.000, potrivit primelor estimări. Ultimele studii arată că, de fapt au fost 12.000 de morți.
9.Ceaţa se poate forma conform experților în meteorologie, cel mai adesea în văi montane sau în regiunile unde există ape (lacuri, râuri, mări, oceane).
10.Ceaţa ucigaşă din 1952 a schimbat această mentalitate. La începutul anului 1953, guvernul britanic a iniţiat un studiu foarte amplu cu privire la calitatea aerului din Londra şi a cauzelor nivelului foarte înalt de poluare. În 1956, Marea Britanie a adoptat Legea Aerului Curat, cu şapte ani înainte de Legea Aerului Curat din Statele Unite, care a redus drastic poluarea atmosferică. Cu toate acestea, Marea Britanie a mai avut parte de cel puțin două ori de astfel fenomene cu consecințe asupra populației, dar și animalelor.
Așadar, expresia ”cu capul în nori” e cât se poate de reală când e ceață.
Zi senina sa ai , draga vecine de peste deal !