Cătina și curiozitățile ei. Dacă nu știați , aflați acum…

Cătina, cel mai puternic antioxidant al organismului1.Cătina are un conținut bogat de vitamina C și din acest motiv este foarte bună ca tonic pentru organism. Consumul ei se recomandă atât pentru prevenirea gripelor și răcelilor, pentru ameliorarea simptomelor lor, dar și în perioada de convalescență de după boală

2. Are un efect pozitiv și împotriva celulelor canceroase, fiind recomandată atât pentru prevenirea cancerului cât și pentru tratarea sa

3.In cele câteva grame pe care le cântărește fructul de cătină se găsesc aproape toți nutrienții necesari organismului. Cătina este plină de vitamine, minerale și antioxidanți și oferă corpului uman tot ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă

4.Cătina  mai este cunoscută și cu numele de Hippophae rhamnoides. Este un arbust ramificar și spinos fiind răspândit de la zonele nisipoase și pietroase ale litoralului românesc până în regiunile de deal și de munte. Formează tufișuri foarte întinse.

5.Primele popoare care au descoperit valentele terapeutice ale catinei au fost tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii, celtii si slavii. Prima documentare scrisa apare in secolul VII dupa Hristos in tratatul clasic de medicina tibetana „Rgyud Bzi” care recomanda in mod explicit consumul de fructe de catina pentru serpasi sau cei care calatoreau la mari inaltimi

6.Cătina sau „ginsengul românesc” cuprinde în bobițele mici de fructe o cantitatea foarte ridicată de vitamine, minerale, acizi grași, enzime, flavonoizi, carotenoide și lipide. Fructele de cătină sunt bogate în vitamine precum: A,C, B1, B2, B6, B9 , D, E, K, PP, F

7.Studiile au demonstrat că fructul de cătină conține de 3 ori mai multă vitamina C decât măceșele și de 10 mai mult decât citricele. De asemenea conține mai mult beta-caroten decât conține morcovul

8.Cătina rezistă la îngheț și congelare. Fructele au aceleași proprietăți și la minus 40 de grade Celsius. Fructele pot fi colectate de la finele lunii august până la primul îngheț

9.In aceste fructe minune de toamnă se regăsesc o cantitate foarte bună de fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, seleniu, cupru și zinc. Conține și acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 (un acid esențial foarte rar) și Omega 9

10.Datorită cantității ridicate de vitamina C, precum și de alte elemente esențiale imunității noastre, cătina contribuie la  întărirea sistemului imunitar în sezonul rece când ne putem confrunta cu o serie de răceli, viruși, bacterii sau afecțiuni respiratorii

3 comentarii la articolul “Cătina și curiozitățile ei. Dacă nu știați , aflați acum…

  1. Curios este că sunt multe zone din țară în care zace nebăgată în seamă pe marginea drumurilor …

Dă-i un răspuns lui M. Cooper Anulează răspunsul