Una dintre cele mai profunde dorinţe ale omului este aceea de a fi fericit. Însă, mulţi dintre noi aşteptăm ca acest sentiment să apară, fără să facem nimic pentru binele propriu. Vă propunem cinci exerciţii de antrenare a creierului pentru a atinge fericirea.
Fiecare om are în jur de 70.000 de gânduri pe zi. Asta înseamnă tot atât de multe şanse de a te reconstrui sau de a te trage în jos. În cazul în care te îndoieşti de abilităţile tale, iar acest lucru îţi schimbă deciziile, gândurile tale îţi pot afecta performanţa, scrie Inc.com. În plus, îţi pot pune în pericol sănătatea fizică şi psihică. Vestea bună este că vă puteţi schimba modul de gândire cu ajutorul câtorva exerciţii simple, dar eficiente:
Învaţă să treci de la reflectarea asupra problemei la rezolvarea acesteia
Imaginează-ţi că atunci când te gândeşti prea mult la o problemă, psihicul are de suferit. Mai bine concentrează-te pe rezolvarea acesteia. Ori de câte ori îţi faci griji cu privire la o anumită dificultate, ia-ţi un minut şi focusează-te pe rezultat. Dacă rezolvarea acesteia nu depinde de tine, ţine-ţi mintea ocupată cu altceva. Pur şi simplu schimbă canalul pe ceva pozitiv.
Oferă-ţi acelaşi sfat pe care i l-ai da celui mai bun prieten
Dacă faci aceeaşi greşală ca majoritatea oamenilor, criticându-te de fiecare dată când nu obţii ce ţi-ai propus, este timpul să te baţi prietenos pe umăr şi să îţi accepţi mai uşor greşelile. Orice problemă are o rezolvare. Dacă îţi ţii mintea ocupată cu gânduri negative, te vei trage singur în jos. Studiile fac legătura între auto-compasiune şi îmbunătăţirea bunăstării psihologice, îmbunătăţirea imaginii asupra propriului corp şi creşterea motivaţiei. Deci, fă-ţi un obicei din a vorbi cu tine aşa cum ai face-o cu cel mai bun prieten. Acceptă-ţi emoţiile
Cei mai mulţi oameni nu-şi acceptă şi nu doresc să-şi exprime propriile sentimente. Ca rezultat, încep să-şi dea seama greu cum se simt în anumite momente. Iar atunci când adulţii îşi reprimă emoţiile, de multe ori inconştient, ajung să spună că se simt trişti, au un nod în gât sau le vine să plângă fără să ştie de ce. Petrece câteva minute în fiecare zi recunoscându-ţi starea emoţională. Acceptă-ţi sentimentele şi încearcă să vezi cum îţi pot afecta acestea deciziile. Fie că îţi este greu să accepţi lucruri care se îmtâmplă în viaţa personală sau profesională, accept-ţi emoţiile, pentru că altfel ele îţi pot îmbolnăvi corpul.
Echilibrează-ţi emotiile
Fie că vă confruntaţi cu o decizie financiară dură sau o dilemă pe plan familial, veţi putea lua cea mai bună decizie atunci când deveniţi capabili să vă echilibraţi emoţiile şi să vă activaţi logica. Atunci când simţi că emoţiile te depăşesc, încearcă să-ţi creşti gândirea raţională şi să nu iei decizii de moment. Cel mai bun mod de a-ţi echilibra emoţiile este realizarea unei liste cu argumente pro şi contra privind alegerile tale. Citind această listă, poţi afla dacă sentimetele tale te-au influenţat să iei anumite decizii.
Fii recunoscător
Recunoştinţa are o serie de beneficii fizice şi psihice, inclusiv fericirea. Un studiu a constatat că oamenii recunoscători sunt cu 25% mai fericiţi. Fă-ţi un obicei din a vorbi în fiecare dimineaţa, poate la micul dejun, despre lucrurile pentru care eşti recunoscător sau scrie un jurnal de mulţumire înainte de culcare. În acest fel, îţi antrenezi creierul să atragă fericirea. Este cel mai simplu şi eficient mod de a-ţi stimula bunăstarea.
Sursa: adevarul.ro
Așadar, pentru a fi sănătos, creierul trebuie pus la treabă, dar nu oricum și cu orice fel de gânduri. Dacă îl ținem ocupat cu gândurile bune , pline de frumusețe și dragi sufletului nostru , drumul către o stare de bine este asigurat.
Din noianul celor 70.000 de gânduri pe zi , din partea mea un gând bun pentru voi , prieteni faini ce sunteți !
Minunat articol. Cu mențiunea că sufletului zbuciumat al lui Cioran i se cam rupeau toate umbrelele 🙂 Iar noi știm de unde îi veneau furtunile. Probabil că știa și el, deoarece se bucura de prietenia unor oameni valoroși. Petre Țuțea chiar da mărturie pentru sfaturile sale.
Chiar mi-a plăcut să citesc butada asta, ca aparținându-i lui Cioran. Nu e nefiresc. Cu toții spunem de multe ori ceea ce simțim că trebuie deși facem doar ceea ce suntem îndemnați de curenții interiori. Îmi aduceam azi aminte de Eminescu, cu a sa Glossă:
„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece
Tu rămâi la toate rece? Când și-a ascultat el această povață pe care creierul efervescent i-o dicta în versuri cumpănite frumos, să se potrivească de la cap spre coadă și îndărăt, ca și cum ar fi fost o roată care se răsucește în mersul istoriei?
Așa citesc acum (și recitesc) îndemnurile din text: E bine! îmi zic. Așa voi face. Dar emoțiile sunt vârtejuri care te ridică și te iau pe sus ca pe o frunză… Și iar îmi vine să zâmbesc de umbrela lui Cioran. Două am stricat numai săptămâna trecută 🙂 La propriu. Că la figurat… Le stric mult mai des.
Mulțumesc mult! Până la urmă eu rămân un om pozitiv. Cel puțin în intenții…
Multumiri!
Te contrazic : oamenii nu stiu ce-i aia sa fi fericit , confunda placerea de-o clipa cu fericirea iar asta-i ceva sigur … conform postarii dumitale . Copii , pana la o anumita varsta , aia stiu cu adevarat ce-i fericirea si din acest motiv inclusiv Mantuitorul Iisus a spus : LASATI COPII SA VINA LA MINE plus acel absolut fantastic , PANA NU VE-TI FI CA ACESTI COPII… NU VETI PUTEA INTRA IN IMPARATIA CERURILOR ! ” Fiecare om are în jur de 70.000 de gânduri pe zi. ” 😕 pai daca am gandii atat , din doua una : fie am fi mai buni { macar nunii cu ceilalti } fie…ar da masinile peste noi atunci cand tranversam strada cufundati in acele ganduri . ” Din noianul celor 70.000 de gânduri pe zi , din partea mea un gând bun pentru voi , prieteni faini ce sunteți ! ” Uite vezi , UN SINGUR GAND BUN FACE CAT TOATE CELELATE 70.000 la un loc asa incat … ai grije la tranversatul strazii M. COOPER 😉 : RESPECT PENTRU UN GAND BUN !
Multumesc mult pentru comentariu.
Un gand bun si din partea mea !
Foarte bune sfaturi, intr-adevar!
Cred că stau mai bine cu psihicul decât cu sănătatea trupului. Înseamnă că urmez din instinct sfaturile de mai sus, dar ar fi și mai bine dacă m-aș încadra și cu celelalte.
AVE, Cornel! 🙂
Tot binele din lume , draga Petru !