Chips-urile
Cele mai multe sortimente de chips-uri nu sunt facute din cartofi. Producatorii folosesc faina, de grau sau de porumb, si un amestec de amidon. De regula, aluatul pentru chips nu contine mai mult de 42 de procente cartofi. Gustul si aroma naturala sunt obtinute cu aditivi de aroma. O punga de chips-uri e alcatuita, in fapt, din maxim doi cartofi medii, arata sursa citata.
Branza topita felii
Astfel de produse nu contin intotdeauna branza. Pentru a economisi bani si pentru a simplifica procesul de fabricatie, unii producatori inlocuiesc laptele cu proteine din zer sau cu ulei de palmier. Produsul poarta numele de derivat din branza, dar nu este specificat mereu pe eticheta. Branza reala este facuta din lapte natural si nu contine grasimi vegetale. Branza care contine ulei de palmier se rupe atunci cand este taiata. Iar daca o presezi va lasa un lichid. De regula, aceste tipuri de branza nu contini aditivi aromatizanti naturali.
Alimente la conserva
Pe etichetele acestor produse gasiti greutatea lor totala scrisa cu un font mai mare, iar cu un font mai mic este trecuta greutatea produsului drenat. in timpul procesului de productie si de ambalare este permisa o usoara abatere de la greutatea neta a unei anumite valori. Iar aceasta deviere se aplica pentru acel numar mai mic.
Sos de branza
Daca produsul e numit „sos de branza“, atunci acesta nu contine deloc branza. in general, toate sosurile au aceeasi baza, iar gustul specific este obtinut cu arome alimentare, care sunt doar potential naturale.
Produse de patiserie
Produsele de patiserie, cum ar fi cornurile, sunt umplute doar pe jumatate cu ceea ce se specifica pe eticheta, iar umplutura e pusa pe margini. Producatorii fac astfel pentru a salva bani, iar cumparatorul nu se alege cu ceea ce i se promite.
Ciocolata cu alune
„Contine multe alune“, se specifica pe ambalajul acestor produse. Dar, de fapt, o ciocolata nu contine mai mult de 3-5 alune, care sunt zdrobite sau partial inlocuite cu produse mai ieftine. Chiar si asa, o astfel de ciocolata costa de 2-3 ori mai mult decat pretul de productie.
Aripioare de pui
Desi sunt numite aripioare de pui nu contin atat de multa carne de pui. Aceste produse au carne doar in proportie de 50%. Restul de 50% reprezinta soia sau carne de vita.
Cafea instant
Chiar daca este laudata ca fiind naturala, cafeaua instant nu este atat de naturala. Da, este macinata din boabe naturale, care au fost procesate cu apa fierbinte. Dupa care sunt transformate intr-o pudra, adica in cafeaua instant, sunt congelate si uscate. Din cauza acestor procese, cafeaua isi pierde mare parte din aroma. Acest „neajuns“ este „corectat“ cu ajutorul aromelor artificiale.
Ceai rece
Ceaiul rece este produs din extract de ceai. Este preparat, uscat si transformat intr-o pulbere, care mai tarziu este diluata cu apa. Ca urmare, o sticla poate contine mai putin de 1% ceai, restul fiind zahar, apa si arome. Daca compozitia nu contine cuvintele „extract de ceai“ atunci flaconul are doar apa obisnuita care a primit aditivi pentru a atinge gustul dorit. De regula, ceaiul rece nu contine extract din frunze proaspete si fructe naturale, producatorii folosesc doar arome, care nu sunt naturale.
Unt
Nu tot ce e denumit „unt“ e unt cu adevarat. Compozitia untului natural este una simpla: lapte integral si smantana. Daca aceste ingrediente nu sunt enumerate pe eticheta, atunci produsul este margarina. Untul natural nu se sfarama si nu se lipeste de cutit dupa ce a fost scos din frigider.
Alimente congelate
Greutatea marfurilor congelate este extrem de importanta. Pentru a creste pretul, unii producatori adauga apa in ambalaj, care poate sa insemne pana la 50% din greutatea produsului. Pe langa apa, produsul poate sa mai contina si parti care nu se pot consuma. Drept urmare, cumparatorul se alege doar cu 25-35% din produsul net.
Apa imbuteliata
In cele mai multe cazuri, apa imbuteliata este apa de la robinet. Indiferent de brand, pe eticheta poti sa gasesti urmatoarea fraza: „De la sursa centrala de alimentare cu apa“.
Sursa: adevarul.ro
Iată câteva lucruri bine de știut , totul pentru SĂNĂTATEA noastră de zi cu zi .
Dacă noi nu ne îngrijim de ea , atunci , cine ?
Așadar, atenție mare :
„Dacă nu ai grijă de tine, neglijența va lua această responsabilitate „(Carrie Latet)
Mai nou, trebuie să facem multe cercetări înainte de a cumpăra un aliment, riscul de a fi păcăliți fiind mereu de actualitate. Am observat și eu, mai ales la unt, ce mari diferențe de preț și de calitate sunt.
Salutări entuziaste din buricul Seiniului! 🙂
Foarte adevarat. Trebuie sa fim atentie cu ce „bagam” in noi , daca nu noi , atunci cine ?! Multumiri alese pentru urari ,draga vecine ! O zi plina de zambete ! 🙂
E tot mai riscant să cumpărăm ceva. Dar nu prea avem de ales…
Asa este . Important sa „cascam” ochii in asa fel incat din mai multe rele sa alegem raul cel mai mic….
O zi minunata in continuare ! 🙂
Fructe și legume tratate… nici nu mai au gustul pe care ni-l amintim. Iar asta nu e din cauză că suntem noi uituci!
Iar preturile au luat-o razna…apropo de ce se ntampla cu ciresele de curand aparute !
O zi frumoasa de (prima)vara ! 🙂
Ciresele ce-au aparut prin supermarcheturi sau pietele pentru mitocanii de rand , nu-s romanesti . NIMENI IN ROMANIA NU SE POATE LAUDA C-A CULES CIRESE DUPA CE , IN URMA CU DOAR O LUNA SI JUMATATE A NINS DE-A RUPT PAMANTUL PLUS INGHETUL SI PLOAIA INGHETATA DIN ACEEASI PERIOADA ! Asta ti-o spune unul care locuieste in Sud si-n plus , are si vreo sase ciresi in ograda : zic bodaproste ca nu s-a ales prafu si deci , tot voi culege niscaiva fructe . Respect .
Ai dreptate, draga Marian. Clar ca esti on OM deosebit daca ai cinci ciresi in ograda. Iti doresc sa rodeasca si sa consumati sanatosi si voiosi minunatele fructe .
Și uite așa mâncăm o grămadă de tâmpenii, care nu numai că sunt false, dar ne mai fac și rău și ne îmbolnăvesc, Doamne ferește! Păcat că s-a ajuns la asemenea realități triste…
Trist este ca la noi, in Romania, sunt mult mai multe asemenea „pacaleli” decat la „colegii” nostri din UE.
Tot binele din lume, draga Alex ! 🙂