Vinul fiert

 

Aceasta băutura a luat naștere mai întâi în Europa Centrala, devenind populară în Europa răsăriteana abia prin sec. XVIII. Fiind preparat cu mai multe condimente, vinul fiert are efecte benefice asupra sănătății, fiind chiar indicat atunci când simțiți că vă paște o răceală. Între secretele preparării vinului fiert se număra:

     – Alegeți un vin rosu sau alb, nu foarte scump. Este important sa fie cât mai natural.

     – Cel mai bun vin pentru fiert este cel demisec, deoarece vinurile dulci pot prinde un gust neplăcut în timpul fierberii.

     – Foarte important, nu dați vinul în clocot, acesta trebuie doar încălzit – nu trebuie sa se depășeasca temperatura de 80 de grade Celsius, altfel se va evapora tot alcoolul. De asemenea, la temperaturi mai mari se alterează gustul condimentelor.

     – Pe cât posibil, nu adaugați zahăr! Dulceața zahărului poate acoperi aroma vinului.

     – În afara de condimente, opțional mai puteți adăuga și „suplimente”: rom, lichior, brandy sau chiar Amaretto.

     – Abia după ce vinul s-a încălzit bine se adaugă condimentele: scorțișoara, sub forma de baton (bețișoare sau bucațele) nu praf, pentru ca va da vinului o consistență tulbure și neplăcuta; coaja de portocale, mere, nucșoara, piper, cardamon, anason, piper iute etc.
    – Însă, este recomandat să nu folosiți mai mult de 3 condimente, pentru că vinul va căpăta un gust prea puternic, neplăcut.

    – Mai întâi se adaugă condimentele uscate și abia apoi fructele, cu doar 2-3 minute înainte de a-l lua de pe foc.

 Iată și câteva combinații inspirate de condimente:

       – scorțișoara, cuișoare și coaja de portocală;
       – scorțișoara, coaja de portocale și câteva felii de mere;
       – scorțișoara, măr și anason;
       – scorțișoara, piper și cuișoare;

 Beneficiile vinului fiert:

       – este o bună sursa de antioxidanți, flavonoide si compuși fenolici.

       – resveratrolul (o substanță din sâmburii și coaja strugurilor roșii) protejează sănătatea celulara și pe cea a inimii.

       – ajută la tratarea răcelilor și a virozelor. 

       – îmbunătățeste circulația sanguina, mai ales atunci când conține piper, scorțisoară sau ardei iute.

Sursa : csid.ro

Sunt câteva lucruri legate de vinul fiert pe care chiar nu le știam și am ținut să vi le împărtășesc. Vă doresc multă sănătate , că-i mai bună decât toate.

Și încă ceva de care să ținem seama: consumul exagerat de vin fiert dăunează (grav) sănătății, un echilibru se impune și în acest caz , asta pentru că este vorba de alcool. 🙂

6 comentarii la articolul “Vinul fiert

    • Foarte adevarat…pe langa raceala ne mai scapa si de gandurile negative care ne mai dau tarcoale pe asemenea vreme mohorata…o zi plina de senin ! 🙂

  1. Bun și sănătos e vinul fiert, dar și țuica fiartă are beneficiile ei. Depinde de obiceiuri și, mai ales, toleranța organismului. Sănătate multă și hai noroc! 🙂

  2. ” Vinul fiert ”
    merge și mai bine pe gâtul însetat,
    dacă-i băut încet,
    în timp ce băutorul vizionează
    un FILM interesant ! 🙂
    https://youtu.be/TTfe2Manwmo
    O zi cu VIN FIERT la masa de prânz și seara înainte de CULCARE ! 🙂
    Alioșa ! 🙂

    • Multumesc mult pentru sugestie , draga Aliosa ! Imi plac filmele cu Sandra Bullock , asa ca punem de un vin fiert si trecem pe film…o zi excelenta sa ai ! 🙂

Dă-i un răspuns lui lacrimaroua Anulează răspunsul