De la Mihai Eminescu citire

 

           Mihai Eminescu (1850 – 1889) s-a născut la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850 și a început școala direct în clasa a III-a. Scria poezii pe ascuns, asta pentru că tatălui său nu-i plăceau poeții. Era un mare patriot . Cu oricine se întâlnea, Eminescu îl saluta cu „Trăiască naţia!”.

            A trăit puțin dar a făcut multe . Iată câteva din cele mai frumoase citate pe care ni le-a lăsat ,spre liniștea sufletului și neliniștea minții : 

1.Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.

2.De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.

3.Egalitatea nu există decât în matematică

4.Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.

Imagini pentru Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.

5.Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicație falsă.

6.Ocazia e iute la fugă şi leneşă la întors.

7.Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți.

8.Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.

9.Sărac e cel ce se simte sărac, căruia îi trebuie neapărat mai mult decât are.

10.Geniul, în zdreanţă sau în veşminte aurite, tot geniu rămâne!

11.Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.

12.Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ; Dumnezeu e în inima noastră.

 

Oamenii-nu-se-deosebesc-atat-prin-ceea-ce-zic-cat-prin-ceea-ce-fac.Mihai-Eminescu

16 comentarii la articolul “De la Mihai Eminescu citire

  1. Mulțumesc dragă prieten pentru această postare. Mi-a plăcut să recitesc unele citate, altele să le descopăr abia acum. Dar m-am bucurat îndeosebi pentru că am aflat cu o zi mai devreme. Pentru a ști că mâine este 15 ianuarie și să i-o dedic.

  2. Mihail Eminoviciu…Mihai Eminescu asa cum ne-am obisnuit sa-l numim , departe de-a fi fost un patriot , a fost un fel de Vadim sau Paunescu al acelei epoci . Era de un nationalist feroce , era populist adica… fix ca cei doi al caror nume taman ce le pomenii . Mai romaneste spus n-avea nici in clin nici in maneca cu dragostea de tara , cu patriotismul atat d e trambitzat… de altii . Pentru a ajunge la aceasta concluzie , este suficient sa-i citeasca cei interesati , articolele { si chiar si anumite poezii } publicate de-a lungul vietii sale . Insa astea , nu rezista in fatza geniului sau literar , fapt pentru care-a fost unanim declarat drept LUCEAFAR AL POEZIEI ROMANESTI . Dintre citatele culese de dumneata din operele sale { iti multumesc prea plecat pentru efort } , cel mai adevarat este : 3.Egalitatea nu există decât în matematică . Asi adauga eu , cu modestia ce sti ca-mi este caracteristica 😉 : si in fatza Mortii . Respect M Cooper si nu uita : pentru locuitorii Pamantului , egalitatea exista doar in matematica si-n moarte !!!

  3. Un articol superb, iar citatele sunt pe măsură! Mulțumesc pentru respectul arătat celui ce a făcut parte din neamul nostru, pentru paytriotismul românului din tine și pentru frumusețea postării. Felicitări!

  4. Bune alegerile făcute de tine cu ocazia zilei marelui nostru poet!
    Scuze pentru întârziere, dar amintirea lui poate și ar trebui evocată în fiecare zi. Să-i păstrăm mereu în minte versurile și învățăturile.

Lasă un comentariu