Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre struguri

Imagini pentru scrieri despre struguri

A venit toamna peste noi , iar strugurii ne încântă cu parfumul  și culorile lor minunate, cu gustul deosebit , toate la un loc aducătoare de sănătate . Aromaţi, gustoşi şi hrănitori, strugurii sunt un adevărat miracol al naturii. Este atâta energie a soarelui adunată în boabele de struguri , care prin consum poate ajunge la noi și să ne dea puterea de a ne „descurca” în viață, mai bine și mai frumos. Dacă nu știați , vă propun să aflați câteva curiozități interesante despre struguri :

1. Oamenii folosesc strugurii încă din neolitic. Pe teritoriul actual al Georgiei a fost descoperit un depozit improvizat de vin, vechi de 7.000 de ani.

2. În antichitate (și în mod special în Imperiul Roman), vinul era considerat aliment de baza de către nobili.

3. Boabele de la struguri se folosesc în gastronomie nu doar la prepararea unor deserturi savuroase: acestea își au locul și în compoziția unor rețete de pește ori de pasăre.

4. În întreaga lume au fost identificate peste 5.900  soiuri de struguri. Surprinzător, la capitolul „varietate” cel mai bine sta Canada, cu 474 de soiuri. Urmează, în ordine, Italia, Franța, Portugalia, SUA și Romania (locul 6, cu 230 de soiuri).

5. Față de alte fructe, strugurii sunt – în general – mai concentrați în zaharuri. Acesta este și unul dintre principalele motive din care „vinurile” (băuturile obținute prin fermentație) sunt produse îndeosebi din struguri.

6. Strugurii (în special cei închiși la culoare) conțin (printre alți antioxidanți) în concentrații ridicate un antioxidant foarte eficient: resveratrolul. Este un pigment pe care numeroși specialiști îl consideră cel mai puternic antioxidant natural. Se găsește îndeosebi în coaja și în sâmburii strugurilor.

7. Datorită în primul rând resveratrolului, dar și compoziției de săruri minerale și de vitamine, strugurii sunt un aliat puternic al creierului, inimii și al vaselor de sânge. De asemenea, au efect tonic și constituie un excelent antiinflamator natural.

8. Strugurii te pot ajuta să îţi detoxifiezi rinichii deoarece reduc acidul uric ,previn retenţia de lichide în organism. Strugurii  protejează rinichii împotriva pietrelor și a nisipului la rinichi. Dacă suferiți de aceste afecțiuni consumați zilnic 1-2 ciorchine de struguri.

9. Din sâmburi de struguri se obține un ulei de calitate superioara, bogat nu doar în grăsimi sănătoase, ci și în antioxidanți. Uleiul extra-virgin din sâmburi de struguri încetinește procesele degenerative. Potrivit unor studii, consumat în mod regulat acesta reduce semnificativ riscul de apariție a maladiilor cerebrale asociate înaintării în vârsta.

10. Consumul de struguri previne  apariția bolii Alzheimer şi stimulează funcţiile cognitive.

11. Consumul de struguri întărește sistemul imunitar, fiind o sunt o sursă excelentă de vitamina C, K şi A.

Așadar ,nu neglijați consumul de struguri ! Toate lucrurile trebuie făcute la timpul lor, iar vremea strugurilor este acum , odată cu venirea toamnei.
Sănătate , că-i mai bună decât toate ! 🙂

12 comentarii la articolul “Dacă nu știați , aflați acum 11 curiozități despre struguri

  1. Salut prietene ! 🙂
    La timp ÎNDEMNUL tău versus BENEFICIILE strugurilor ! 🙂
    Felicitări pentru inspirata postare ! 🙂
    Aș fi dat REPUBLICARe dar, din motive doar de TINE ȘTIUTE, nu ai SETATĂ opțiunea ” REBLOG ” ! 🙁
    https://youtu.be/TLKSeij0tec
    Weekend plăcut ! 🙂
    Hai SORANA !!! 🙂 🙂 🙂
    Alioșa ! 🙂

    • Am sa adaug optiunea REBLOG , draga Aliosa . Iti multumesc mult pentru semnalarea acestui aspect foarte important ….Sanatate multa iti doresc , iar w/e sa-ti fie plin de bucurii ! 🙂

    • Avem atatea bunatati de la Mama Natura , doar trebuie sa profitam de ele la momentul oportun…iar cel al strugurilor este acum…sunt atatea fructe de-a lungul anului ,de care trebuie sa ne bucuram si sa le savuram atunci cand le este timpul… capsunii, ciresele, zmeura,afinele, caisele,nectarinele,merele , strugurii, nucile,etc….intr-o frumoasa zi de toamna, iti doresc o zi excelenta si un w/e minunat ! 🙂

  2. Ziua bună! Și mulțumiri pentru informațiile atât de interesante și utile. Oricum, strugurii sunt printre preferații mei, iar când merg toamna la cules via, la tatăl meu, cred că mănânc o găleată în ziua respectivă!! Și niciodată nu am avut probleme digestive, chiar dacă am exagerat cu mâncatul. Sunt cu adevărat „sănătate curată”! Am rămas uimit câte soiuri de struguri sunt în lume. Și totuși, cu atâta varietate, oamenii se prostesc cu vinurile contrafăcute, chimicale atât de toxice, când chiar am avea de unde savura un vin cu adevărat sănătos. Dar goana unora după câștig îi face să nu se mai gândească decât la așa ceva…
    Sănătatem numai bine și un weekend frumos! 🙂

    • Ce bucurie mare pentru tine la culesul strugurilor ….imi amintesc si eu de copilarie cand la casa parinteasca avem si noi culesul…vecinii se ajutau intre ei si era minunat intre oameni pentru oameni …ai dreptare in legatura cu vinurile contrafacute, lungite cu apa si mult zahar….totul pentru profit . Cunosc cazuri de oameni care fac tot asa chiar pentru a bea mai mult ! O zi excelenta sa ai , draga Alex !

  3. Nu știu despre celelalte informații, dar SUNT BUNI, domnule!!! 😀
    De fapt, strugurii sunt unul dintre puținele motive pentru care mi-e dragă toamna!

  4. Țin minte că primului soi de struguri pe care l-a plantat tatăl meu îi ziceam noi „delevară”, și avea boabe mici, dese și foarte dulci. Copii fiind, așteptam cu nerăbdare să se coacă și să dăm iama între aceste vițe parfumate și promițătoare. De atunci am descoperit încă multe soiuri dulci și aromate pe care le gust în fiecare an. Îți doresc să te bucuri și tu de binefacerile boabelor lor și a licorii pe care o generează, dragă prietene! 🙂

    • Imi amintesc si eu de acel soi de struguri minunati ; toti vecinii , inclusiv noi ii aveam in vie …ce mai era la moda pe vremea copilariei era „nova”, un soi din care iesea un vin tare , care din cateva pahare te punea la pamant 🙂 ….o zi faina sa ai , draga Petru si sa-ti mearga bine oriunde ai fi ! 🙂

Lasă un comentariu